Deze pagina wordt beheerd door Theo Westerduin

Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. SCO Lucas draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor informatie op enige internetsite of pagina waarnaar onder deze site wordt verwezen. Deze website is gebouwd en wordt onderhouden met het Content Management Systeem van AB-ZHW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groepen 8 naar het Nationaal ArchiefAfgelopen week bezochten alle leerlingen van de groepen 8 het Nationaal Archief in Den Haag. Samen wandelen langs kilometers archief....bijzondere papieren van de VOC, de geschiedenis van Den Haag, alles wordt bewaard in het archief. Hoe bewaar je dat allemaal en hoe restaureer je oud papier?

 
10 November 2011
Beste kinderen,
Wij gaan jullie wat vertellen over Het Nationaal Archief, waar wij vandaag naartoe zijn geweest. We moesten in de klas verzamelen, want we gingen een bezoekje brengen aan het Nationaal Archief. We stapten in de bus. Het duurde circa 15 minuten toen we waren aangekomen. Eerst gingen we naar de juf luisteren, om te weten wat we moesten doen. Dan gingen we een fluisterspel spelen. Het ging helemaal verkeerd. De jufrouw zei een zin en dat moest je doorgeven en de laatste zei het hardop. Toen we met dat klaar waren gingen we een verdieping omhoog. En daar lagen heel veel belangerijke oude archieven.Een boek was uit het jaar 1100. En de ruimte met de archieven was wel 110 km lang. Dan gingen we naar de onderste verdieping om papier te restauren. Eerst kregen we een gescheurde foto te zien. Daarna kregen we uitleg.Je moet er speciaal papier voor hebben japanse papier.Eerst moet je het papier nat maken en precies scheuren.Daarna moet je het met een lijm gemaakt van meel insmeren. En dan nog voorzichtig plakken op het scheurtje. En dan ben je klaar.Toen kregen we nog een kleine voorstelling. En toen was het al weer tijd om naar school te gaan.De bus stond voor ons klaar. Dat was het hele verhaal. EN HET WAS HEEL ERG LEUK!!!!!!!!!
Rwan Fawzy en Ashmi Mangroelal van groep 8bBeste kinderen,
Ik heb een verhaal geschreven over mijn bezoek aan het nationaal archief.Eerst gingen we naar de bus.Het duurde circa(ongeveer)15 minuten.Voor we naar binnen gingen vertelde de juf wat we niet mochten doen.Daarna toen we binnen waren vertelde een man wat we gingen doen.Toen werden we opgesteld in twee groepen.Onze groep ging eerst een luisterspel spelen.Die meneer zei eerst een zin en toen moesten wij het doorvertellen tot het einde van de kring.Daarna gingen we verder.Een vrouw vertelde ons dat we papier zouden gaan restaureren(zoals vanouds maken).Eerst werd het uitgelegt hoe we het moesten doen. Daarna mochten we het zelf proberen.Toen we klaar waren gingen we naar de plek waar de archieven(papier waarop meestal geschiedenis staat)bewaart werden.Daar mogen we eigenlijk niet komen.Later gingen we naar de plek waar het papier gerestaureert werd.Daarna kregen we te zien hoe het papier gemaakt zou moeten worden.En op het eind legde ze uit waarom we sommige archieven niet mogen lezen.Toen moesten we weer naar school.En ik vond het heel leuk.
Eda 8bWe gingen met de bus naar het nationaal archief.Bij het begin gingen we een fluister spelletje doen. Toen gingen twee groepen maken eerste groep ging met de man mee de tweede groep ging met een vrouw mee. we gingen eerst restaureren toen gingen we een beetje rond lopen. Toen gingen we naar een depot en daar waren veel mappen en heel oud papier van 1602 daar was alles wat in denhaag vroeger gebeurd is en daar keken we naar.Ons begeleider ging helemaal aan de andere kant van de zaal staan tussen al die papier en toen hoorden we hem bijna niet.Toen haalde hij een map te voorschijn van de V.O.C .Toen maakte hij die mapje open en er zat een soort van dagboek in. En daar had de kapitein in geschreven over de reis.Ze waren circa (ongeveer) 1 jaar aan het reizen. En wij gingen ook naar het restauratie kamer.Daar moesten we heel stil zijn want mensen waren daar aan het werk.We gingen daar naar oud papier kijken.Die meneer ging vertellen hoe ze vroeger papier gingen maken.Toen gingen we naar beneden.Toen was de les klaar!
En gingen we met de bus terug

Mustafa & Zakaria E 8BMeer weten? Klik hier door naar de website!
Website Nationaal Archief

customisable counter