Deze pagina wordt beheerd door Theo Westerduin

Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. SCO Lucas draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor informatie op enige internetsite of pagina waarnaar onder deze site wordt verwezen. Deze website is gebouwd en wordt onderhouden met het Content Management Systeem van AB-ZHW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dat vieren wij......Pasen en Holi Phagua
Wat is dat nou eigenlijk, Pasen en wanneer vier je dat? En wanneer vier je Holi Phagua en wat is dat voor feest? Abeer en Sarona van groep 8b zijn zelf gaan zoeken in boeken en op het internet. Veel informatie gevonden en ook leuke plaatjes! Op deze nieuwspagina staat ook ff4n....
met veel links naar Pasen en Holi Phagua.

 Wat is pasen?

Met pasen vieren we dat Jezus, de zoon van God, uit de dood is opgestaan. Hij stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en in de bijbel staat dat hij drie dagen later uit zijn graf is opgestaan. Pasen valt steeds op een andere datum. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat kan de ene keer in maart zijn en de andere keer in april.

Waarom wordt het gevierd?

Voordat het pasen is, is er eerst een 'goede week'. Hierin wordt het lijden en het sterven van Jezus te overwegen. Overwegen is erover nadenken.
Deze week begint altijd op palmzondag. Dit is de zondag voor pasen. Op deze zondag wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd.

Na palmzondag krijgen we witte donderdag. Op deze dag at Jezus voor het laatst met zijn vrienden. dit wordt ook wel het laatste avondmaal genoemd. Jezus zei, toen Hij het brood in stukken brak en uitdeeldde: 'Dit is mijn lichaam, en het wordt voor iedereen gegeven'. En bij het ronddelen van de wijn zei Hij: Dit is mijn bloed dat voor iedereen wordt vergoten. Wanneer je in de kerk bent zeggen ze dit ook op bij het uitdelen van de communie.
De vrienden van Jezus snapten er niet veel van. Pas toen Jezus dood was begrepen ze waarom hij dat zei.

De vrijdag voor pasen heet goede vrijdag. Op deze dag is Jezus doodgegaan. Ze hebben hem toen met spijkers aan het kruis geslagen.
Maar waarom heet deze dag goede vrijdag? Op deze dag heeft Jezus zijn leven aan ons gegeven. Ze zeggen dan ook dat Jezus hierdoor ook onze dingen die we fout doen kan vergeven.De laatste dag voor pasen is zaterdag. Deze dag wordt paaszaterdag genoemd.Op deze zaterdag denken we aan Jezus die nu in het graf ligt, een uitgeholde grot met een grote zware steen ervoor. Het kruis is nu leeg, en in veel kerken is nu ook het altaar leeggeruimd. Er liggen en staan geen bloemen, kaarsen, of mooie kleden op het altaar (kerktafel waar de pastoor of dominee aan staat.)

Gewoontes

Pasen is ook een lentefeest. De natuur vernieuwt zich. De mensen zelf doen dat ook: ze trekken nieuwe kleren aan en lopen er op hun paasbest bij.
Met palmzondag gaan veel kinderen naar de kerk met hun zelfgemaakte palmpasen stok.
Ook worden er veel paaseieren gegeten: geverfde kippe-eieren en chocolade-eitjes in gekleurd zilverpapier. Voordat het pasen is wordt er door mensen van het christelijk geloof 40 dagen lang gevast. Nu is dat lang niet meer zo erg. Maar vroeger hadden mensen na het vasten wel veel zin in een extra eitje en ze hadden dat ook nodig om weer aan te sterken. Ook legden ze eieren op het land of stopten ze in de grond. Zo hoopten ze hun akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen ouders met pasen beschilderde eieren in de tuin en in de plantenbak.
'k Zag twee hazen, vlak voor Pasen, zitten in een weiland. Met een grote mand vol eitjes, samen verven met z'n beidjes. Kijk eens hier, kijk eens daar en nu zijn de eitjes klaar!

Abeer & Sarona 8b


HOLI PHAGUA

In de maand maart vieren Hindoes over de hele wereld het Holi-feest. Het Holi of Phagua feest is afkomstig uit India. De oorsprong van dit feest ligt in de natuur, de religie, de mythologie en de historie van de Hindoes. Holi wordt dan ook in samenhang met een reeks van gebeurtenissen gevierd. Een feest houdt een boodschap in. Zo symboliseert het Holi-feest de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Het Holi-feest is een kleurrijk lente-, nieuwjaars-, en overwinningsfeest Het Holifeest is niet een zuiver godsdienstig feest. Het feest heeft meer een sociaal �cultureel en folkloristisch karakter en is dus niet beperkt tot de belijders van een godsdienst. Alle Hindoes, zonder onderscheid van rangen en standen, vieren gezamenlijk het Holifeest door zingend en tjauwtaal (muziek) spelend elkaar te besprenkelen met kleurstoffen (rood en groen) en welriekende stoffen ( poeder en parfum).
Het Holi - Phaguafeest wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van de maand Phagun, de laatste maand volgens Hindoe jaartelling (meestal in de maand maart volgens de christelijke jaartelling). Het Hindoeisme kent een eigen jaartelling. Omdat de viering samenvalt met het begin van de jaartelling van de Hindoes, wordt het Holifeest beschouwd als een nieuwjaarsfeest.
Het Holifeest staat in het teken van het begin van een nieuw jaarsseizoen ( de lente), en daarom spreekt men ook wel van lentefeest of oogstfeest (omdat het in India samenvalt met de graanoogst).
Het Holifeest wordt ook beschouwd als een overwinningsfeest : de overwinning van het goede op het kwade. Aan de vooravond van het Holifeest wordt de Holika ( brandstapel van hout of bamboe = het kwaad symboliserend) onder belangstelling van vele Hindoes verbrand. Daarbij wordt gezongen en muziek gemaakt.
Abeer & Sarona 8b
HAAGS HOLI FEEST IN WIJKPARK TRANSVAAL

Zaterdag 22 maart van 12.30 uur tot 18.00 uur wordt het Haagse Holifeest gevierd in het wijkpark Transvaal met een optocht door de wijk (van 14.00 uur tot 15.00 uur) en een spetterend en vooral muzikaal podiumprogramma. Toegang gratis!FEEST VIDEO en FILM:
Klokhuis Pasen...WERELDNIEUWS! Pasen...SchoolTV Pasen voorjaarsfeest...SchoolTV Het verhaal van Pasen...SchoolTV Holi video...WERELDNIEUWS! Holifeest...
FEEST WEBSITES:
startpagina Pasen...Het geloof in Pasen...Palmzondag...Dit is Pasen...Van alles over Pasen...
Website Bijbel en Koran....Happy Holi op Onze Wereld...Holi feest...
Holiverzamelgids...E-card Pasen versturen...Pasen Speelzolder...Pasen Kleurplaten...
Een bruiloft, Pasen, oma's verjaardag, Holi Phagua of zelf jarig?
Hoe vier jij feest?
Vertel hier je eigen feestverhaal!
Mijn verhaal
Naam en groep
Klaar met typen? Druk dan op VERZENDEN.
Berichten zonder afzender worden niet geplaatst dus vermeld wel je naam en groep!
Met elk bericht wordt automatisch het IP-adres van de computer mee verzonden.
De ingezonden feestverhalen komen hieronder te staan.


nouw en feest vieren is heel leuk!
passen is ook en leuk feest.
je zoekt paas eieren en koopt paas eieren.
je kan dan echte eien met schil verfen.
dat is leuk!! :D
umran 5c

paasen is leuk met chocolade eieren om te eten en te gaan zoeken het is een zoek spel en ik vindt het leuk
groeten ferhat 7c


we ginge een ei maaken het was zo leuk we mogde het zelf vesieren de mijne washet mooist van de andere kindere was het grapegst de mijne was pars kleur met bloemetjes en met vormen en een rontje en hartjes leuk he
yaren groep4d

Halo 22 maart is het holi phagua en ik ga optreden bij de schalkburgplein dat wordt heel leuk met mijn dansschool.Vandaar ga ik ga om 2 uur met de optocht meelopen met mijn dansschool totmet 3 uur. Ik mag dus nog niet met holi poeder spelen. En om half 4 ga ik optreden dat wordt heel leuk. Mischien kan meester Tio me filmen dat zou leuk zijn het hoeft niet maar het mag als u het wild.
DOEI EN GROETJES MAMSHA
Mamsha 7d

ik vint paasen leuk om te verstopen.en ik vint leuk dat iemantaders het moet zoeken.
en wei heben dan geen school.paasen is ok leuk om te gan verven.
en ik vint het leuk.
kadir 5c
ZING VECHT HUIL BID LACH WERK EN BEWONDER

Om samen mee te zingen.....of klik hier op de VIDEO van het JubelFeest in het Zuiderpark

Ramses Shaffy


Voor degene in een schuilhoek achter glas
Voor degene met de dichtbeslagen ramen
Voor degene die dacht dat-ie alleen was
Moet nu weten, we zijn allemaal samen

Voor degene met 't dichtgeslagen boek
Voor degene met de snelvergeten namen
Voor degene die 't vruchteloze zoeken
Moet nu weten, we zijn allemaal samen

refr.:
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
Niet zonder ons

Voor degene met de slapeloze nacht
Voor degene die 't geluk niet kan beamen
Voor degene die niets doet, die alleen maar wacht
Moet nu weten, we zijn allemaal samen

Voor degene met z'n mateloze trots
In z'n risicoloze hoge toren
Op z'n risicoloze hoge rots
Moet nu weten, zo zijn we niet geboren

refr.

Voor degene met 't open gezicht
Voor degene met 't naakte lichaam
Voor degene in 't witte licht
Voor degene die weet, we komen samen

refr.

Niet zonder ons
ACTIVITEITEN IN DEN HAAG

17 maart tot 7 april Tentoonstelling 'Peace Around the World'
325.000 kinderen in 66 landen hebben meegedaan met de tekenwedstrijd 'Peace Around the World' In de Centrale Bibliotheek (Atrium) is gratis de tentoonstelling op de derde verdieping te zien.